Zo zijn ze ontstaan

onder-je-kussen-30_site

Wat we als grote en kleine mensen allemaal willen, is het gevoel hebben dat we geliefd zijn. Dat we gezien, gehoord en begrepen worden. Geaccepteerd en gerespecteerd. Op waarde geschat. Precies zoals we zijn. Hoe heerlijk zijn de momenten waarop je helemaal voelt dat je er mag zijn?! Jij bent belangrijk, jij doet ertoe. Vol optimisme en vertrouwen in je eigen kunnen verwelkom je iedere nieuwe dag.

Als ‘groot mens’ weet je dat je voor dat gevoel niet alleen afhankelijk bent van anderen. Het is in de eerste plaats belangrijk om jezelf te zien, horen, accepteren, respecteren en liefhebben. (Begrijpen gaat waarschijnlijk nooit lukken!). En daar zit ‘m nou juist de kneep. Je zelfbeeld wordt voornamelijk tijdens je vroege jeugd ontwikkeld. Zelfwaardering ontwikkel je niet intuïtief; het moet je doelbewust aangeleerd worden. Aha! Maar heb jij vroeger, als ‘klein mensje’, specifiek van je ouders, op school of ergens anders geleerd dat je helemaal prachtig bent zoals je bent? Juist om wie je bent? Ik niet. Ook al heb ik een fijne jeugd gehad, mijn zelfbeeld was veel te lang gebaseerd op de meningen en goedkeuring van anderen. Ik ben niet de enige.

Uit cijfers blijkt dat slechts 2 op de 10 mensen zichzelf daadwerkelijk waardeert. Oeh, best pijnlijk…. Sinds ik mama werd in 2011 vind ik het ook best zorgelijk. Zeker anno nu. (Zie citaat onderaan deze pagina.) Maar ik zag er ook een kans in! Hoe kon ik mijn eigen kind met de paplepel ingieten dat hij mag zijn wie hij is?

Een van de eenvoudigste manieren om iemand zichtbaar te maken, is door je waardering over te brengen. Wat zou er gebeuren als ik bereid ben en de tijd neem om me te richten op wat ik in mijn kind waardeer en dat ook uitspreek? Hoe voelt hij zich dan? Hoe voel ik mij dan? En wie en wat zullen we dan ‘zomaar’ allemaal nog meer kunnen gaan waarderen?

Ik zocht naar iets doeltreffends, iets sprankelends, naar iets wat we samen als leidraad kunnen gebruiken. Ik kon het in de buitenwereld niet vinden, maar in mijn eigen hoofd wel. Voilà, Onder-je-kussen-kaartjes!

Onder-Je-Kussen-20_site

‘Nooit eerder was er zoveel mogelijk, kwam er zoveel informatie op je af en diende je zoveel keuzes te maken. Het is belangrijker dan ooit om te weten wie je werkelijk bent en wat je vanuit je hart wilt. Hoe meer je de wereld tegemoet weet te treden in stevige, passende (authentieke) schoenen – met een gezond gevoel van eigenwaarde -, hoe gemakkelijker het is om jezelf er rechtop in staande te houden en het pad te kiezen dat bij jou past.’

Ga verder naar ‘Het vervolg’.